Sakura'ya Dair ~~

Mugen Sakura | Ağustos 01, 2016 |
Merhaba!


Bu benim ilk yazım.:) İlk olarak blog ismim olan "Sakura Yume" nin ne demek olduğu açıklayayım. Kiraz Çiçeği Rüyası/Hayali demek. Sakura’nın Türkçesi  “Kiraz Çiçeği” dir ama meyve vermeyen bir tür “Kiraz Ağacı”dır.



Oldum olası çiçekleri sevmişimdir ama sakuraların yeri bende başkadır. Japonya'ya gitmek istememin en büyük nedenlerinden biridir hata :D Öyle ki Japonya'da hanami (çiçek seyri) festivalleri düzenlenir. Dünyanın her yerinden birçok turist kiraz çiçeklerinin güzel çiçeklenmesini görmek için her yıl Japonya'ya gelir. İnsanlar piknik sırasında kiraz çiçeklerini izleyerek keyfini çıkarır. Çiftler kiraz çiçeklerinin oluşturduğu özel ruh haliyle keyfini gece çıkarırlar buna yozakura denir. Hanami geleneği yüzyıllar öncesine dayanır.  



Japonya'da sakura zamanı Mart ayının sonu Nisan ayının başlangıcı gibidir. Bu dönem çok kutsal sayıldığı için hangi kentte ne zaman açacağını günler öncesinden meteorolojik tahminler yapılarak bildirilirAynı zamanda okullar nisan ayında açıldığı için okulun ilk günü genelde sakura sezonuna denk gelir. Öğrenciler hem bu zamanın tadını çıkarırlar hemde onlar için yeni bir başlangıcı ve yeni hayalleri temsil eder. Çoğu okul bahçelerinde kiraz ağaçları bulunur.


Ne yazık ki, kiraz çiçeklerinin güzelliği kısa sürüyor, 1 haftayla 10 gün arası. Her güzel şeyin bir sonu vardır değil mi? Sakuralar bu yüzden  genç, güzel ve hayat dolu iken ölümün bir anda gelebileceğini ve bütün güzelliklerine rağmen bir anda kaybedileceklerimizi ifade eder. Gerçekten güzel bir ifade. Sadece bir çiçek ama insanlara neler düşündürüyor. Hayat gelip geççi anın tadını çıkarmak ve bunu değerlendirmek gerekir.


Samuray hayat tarzını benimseyen Japonlar için sakura büyük önem taşır. Kiraz çiçekleri en güzel zamanında solmadan düşmektedir işte samuraylarda bu çiçeklere bakarak her an savaş alanında öleceklerini akılarına getirmekte buda felsefi boyuta taşımaktadır.


II. Dünya Savaşı sırasında, “kamikaze” adı verilen intihar pilotları son uçuşlarından önce savaş uçaklarına sakura çizmişlerdir çünkü kamikazeler için yeniden hayat bulmanın biçimidir sakura...


Sakura geçici güzelliği ve ölümü, yeniden doğuşu temsil etiği  için Japon edebiyatında, şiirinde, resimde, sanatında fazlasıyla yer verilmiştir. Manga anime filmlerde bunu görmekte mümkün.


Türkiyede Sakura

Sakura'lar Japonya için çok büyük önem taşıdığı için diğer ülkelerle bunu paylaşmaz. Ancak sadece belli sebeplerle dolayı dünyanın 9 ülkesine gönderilmiştir. Bu ülkelerden biri de Türkiye'dir. İstanbul'da bundan 126 yıl önce, 1980 yıllında Japonya'ya yapılan dostluk ziyaretinden dönerken batan Ertuğrul Firkateyni'nden sonra Türk-Japon dostluğu güçlenmiştir. Ayrıca da Ölen şehitlerimiz için Japonya'da anıt bulunmaktadır ve her yıl anma töreni yapılmaktadır. İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde oluşturulan ve Ertuğrul Adası adı verilen özel bir bölümde yetiştirilen sakuraların çiçeklerini görmek isteyenler, her yıl nisan ayının başlarında ziyaret ediyor. Detaylı bilgi için sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


Peki başka nerelerde var? İstanbuldaysanız şaslısınız.Ben şanslı olanmayanlardanım :D Sarıyer ilcesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmek amacıyla 2003’te Japon botanik bahçesi kurdu ve bahçeyi gezmek ücretsiz. Yalova’daki Karaca Arboretumu’nda da İstanbul’daki saray bahçelerinde de vardır.


Peki ben ne hissediyorum sakuralara karşı bu yazdıklarım bilgiler yabancı kaynaklardan okuyup size aktarma çalıştığım bilgilerdi. Sonuçta daha önce hiç görmedim ama...


Nasıl tarif ederim bilmiyorum ama bakınca huzur buluyorum. Hayal ediyorum da sakura ağaçlarının altından yürürken yapraklarının üzerime yağması tıpkı kar gibi. Yerdeki birikmiş olan tatlı pembe yaprakların arasından yürümek yok yuvarlanmak istiyorum keke gerçekten hayal etmesi bile çok güzel. Bir gün mutlaka ama mutlaka bunu yapmak istiyorum... 


Ayrıca kahve delisi biri olarak şu sakuralatte'den içmek istiyorum...


Sakura'nın anlamı da çok hoş, hayatımızın ne zaman son bulacağını bilemeyiz bu yüzden anın tadını çıkarın ve sevdiklerinize değer verin vermeliyiz. Her zaman hayatımız iyi gitme bilir o zamanda tıpkı kiraz çiçekleri gibi tekrardan güzel bir şekilde yeniden başlayabileceğimizi unutmayın~~


Peki siz sakuraları seviyor musunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright 2013 © BİR OTAKUNUN DÜNYASI

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI